Csukás-kortárs

“Van egy zenekar, úgy hívják, hogy Bettika Quartet. Egy elég hosszú műsort adnak a felnőtt verseimből – fölváltva zenélnek, énekelnek, szavalnak. Ennek két okból örülök, az egyik az, hogy a felnőtt verseimet ‘propagálják’ – ha szabad így mondani – ami egy kicsit mindig háttérbe volt szorítva. Nagy sikerrel állítólag. A másik pedig az, hogy egy műfajt támasztanak föl…”

Csukás István (‘A Nagyok’ c. dokumentumfilmből)

“Szavam távoli zenére lejt…” – Csukás István felnőtt versei Bettika zenéjére

2018-ban a költészet napja alkalmából Csukás István felnőtt lírájából összeállított verskoncerttel jelentkezett Bakos Bettika énekesnő és együttese a Bettika Quintet, melynek a MOMkult-ban telt ház előtt volt bemutatója.

A verseket a slam poetry nagykövete Horváth Kristóf “Színész Bob” adja elő.

A zenés mini-színházi előadás bővelkedik a váratlan megoldásokban – a jazz, a pop, a világzene és az elektronika keveredik a kortárs színházra és a slamre jellemző elemekkel, mialatt szubjektív életutazáson veszünk részt egy Csukás István verseskötettel a kézben.

A másfél órás programban szerepelnek olyan klasszikusok is, mint a “Szerelmes vers”, “Hová tűnt húsz kiló”, vagy az “Istenke vedd térdedre édesanyámat”.

Csukás István a “Nemzet Művésze” 2020 február 24-én hunyt el. Szerencsések vagyunk, hogy személyesen is ismerhettük őt. Figyelemmel kísérte munkánkat, jótanácsaival és áradó szeretetével segített bennünket e műsor összeállításában.

Nem hiszem, hogy akadna akárki hozzá fogható:  meséi és mesehősei magyarok generációit terelgették az emberség, az életszeretet és a kreativitás ösvényeire. A legfogékonyabb korban a legjobb mesterünk akadt, a kétarcú médium, a televízió általa csodálatosan szolgálta fejlődésünket.

Ugyanakkor nem titkolta, hogy felnőtt verseire ugyanolyan büszke, mint meséire. Több, mint ötszáz kiadott verséből válogattunk ki tízen-valahányat, hogy egy kerek műsort alkossanak. Aztán kiderült, hogy jópár önmagában is megállja a helyét a szokásos koncertrepertoárunk részeként, így játszuk őket ma is, amikor csak lehetőség van rá.

Szeretnénk vele újból találkozni, megbeszélni, hogyan alakult az életünk és mi lett a dalok sorsa. Szeretném hallgatni bátorítását és érezni azt az áradó energiáját ami egy hétre elég löketet adott ha csak pár percre találkoztunk, már akkor is.

DZ